SMAKI DZIECIŃSTWA PRODUKTEM LOKALNYM
Pod takim hasłem zrealizowano jeden z elementów projektu CIL Działaj Lokalnie. W piątkowe południe 22 października intensywne zapachy pysznych potraw unosiły w całym budynku Gminnego Ośrodka Kultury. Działo się to za sprawą osób uczestniczących w tym projekcje. Według założeń każdy chętny mógł przyrządzoną przez siebie w domu potrawę przynieść i zaprezentować jako smak swojego dzieciństwa. Najtrafniejsza potrawa przypominająca smak dzieciństwa została uznana jako produkt regionalny. Uczestnicy to wytrawni kucharze którzy potrafili oczarować profesjonalne Jury na czele z Andrzejem Wikarkiem szefem kuchni w restauracji Toscania w Hucisku. Wszyscy uczestnicy otrzymali wyróżnienia i gustowne nagrody. Jako produkt lokalny uznano pierożki z suszonymi śliwkami przygotowane przez Barbarę Kośmidek z Włodowic, zupę wodzionkę przyrządzoną przez panie z KGW Parkoszowice, a także tort Ambasador wykonany przez Magdalenę Dyksy. Okazuje się że w naszym regionie istnieje ogromne bogactwo kulinarne przekazywane z pokolenia na pokolenie i tym samym kojarzące się z dzieciństwem każdego z nas.
-
Sołectw
-
Mieszkańców / Km²
-
Km² powierzchni
-
Mieszkańców Gminy
Czy wiesz, że...
Ciekawe informacje