MINI-PRZEWODNIK GASTRONOMICZNY
Jednym z efektów projektu „Wspólne kolędowanie przy staropolskim stole” realizowanego przez Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku jest „Mini-przewodnik gastronomiczny po potrawach staropolskich”. Autorkami przewodnika są Elżbieta Gacek i Małgorzata Smoleń. Przy jego powstaniu pracowała grupa wolontariuszy z Koła Gospodyń Wiejskich w Hucisku , którzy współpracowali z nauczycielami z NSZZ „Solidarność” z Zawiercia i przy ich pomocy wyszukiwali literackie opisy staropolskich potraw. W sumie zgromadzono przeszło 50 fragmentów literackich, w których jest mowa o potrawach. Ostatecznie w przewodniku znalazło się 27 przepisów, w tym kreple, polewka piwna, pstrągi Sarmaty, rosół królewski, arkas, kompot pieczony, chłodziec litewski i inne.
Przewodnik „Po potrawach staropolskich” został wydany w ramach Programu "Działaj Lokalnie VIII" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.
-
Sołectw
-
Mieszkańców / Km²
-
Km² powierzchni
-
Mieszkańców Gminy
Czy wiesz, że...
Ciekawe informacje