Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Podprogram 2017 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej we Włodowicach przy współpracy z Bankiem Żywności w Częstochowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Celem warsztatów przeprowadzonych przez Bank Żywności w Częstochowie była edukacja mająca na celu zapoznanie mieszkańców z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 349 osób z terenu Gminy Włodowice.
4. Osobom potrzebującym wydano 1646 paczek żywnościowych.
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 18 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących.
Informacje przygotował:
Starszy pracownik socjalny Kubarek Monika
-
Sołectw
-
Mieszkańców / Km²
-
Km² powierzchni
-
Mieszkańców Gminy
Czy wiesz, że...
Ciekawe informacje